Boktips från en förtroendekapitalist

Jag är en sann förtroendekapitalist och professionell styrelseledamot som skriver om hur man skapar förtroende och bygger förtroendekapital - allt utifrån mina egna tankar och erfarenheter.

Oavsett om Du arbetar i styrelser eller operativt hoppas jag att böckerna kommer att inspirera och engagera Dig till att arbeta för ett ökat förtroendekapital i Ditt företag.

Ayn Rand - "Atlas Shrugged"              

Publicerad 1957 men lika aktuell idag. När jag läste den första gången 1990 lade boken grunden till mitt intresse och min passion för förtroendekapital, jag förstod det bara inte just då. Den bästa bok jag läst och en av få böcker jag har läst om vid ett flertal tillfällen.

I en värld som hastigt faller samman på grund av girighet, oärlighet, självfokus och reaktivitet - finns det ett fåtal människor och framför allt en man som vägrar att acceptera detta. I USA har boken blivit framröstad till den bok som näst efter Bibeln haft störst inflytande på människors liv. 

Stephen M.R. Covey - "The speed of trust"

Författaren är son till "The 7 habits of highly effective people" Covey.

I denna bok får Du insikt om att förtroende inte är ett mjukt och luddigt koncept, det är i allra högsta grad något som påverkar lönsamheten. Förtroende och snabbhet hänger ihop - har Du lågt förtroende inom företaget tar allting lång tid vilket i slutändan blir en kostnad som belastar resultaträkningen. Är förtroendet högt går allt snabbare, kostnaden minskar, förtroendekapital byggs och skapar värde i balansräkningen.

"When you make a commitment, you build hope. When you keep it, you build trust"    Stephen M.R. Covey

Simon Sinek - "Start with why"

"People don´t buy what you do - they buy why you do it". 

Företag kan oftast lätt beskriva vad man gör och hur man gör. Men varför är svårare. Först när varför är tydligt byggs ett starkt varumärke och ett genuint stabilt förtroendekapital. Simon Sinek finns även på Ted Talks

Under tiden jag läste boken funderade jag mycket på mitt "varför". Varför arbetar jag som professionell styrelseledamot och förtroendekapitalist?

"För jag vet att styrelser som fokuserar på att bygga ett reellt förtroendekapital skapar långsiktigt värde. Detta värde hör hemma i företagets balansräkning."

Bild på båt och hamn

Jag önskar Dig en skön sommar och ber Dig att komma ihåg:

"Förtroende är ingenting man får, det är något man förtjänar"